Sandy's (29) hete kruik ontplofte: 'Zag m'n vel op de grond liggen' (2024)

Sandy's (29) hete kruik ontplofte: 'Zag m'n vel op de grond liggen' (1)

Gekookt water

Dat haar been zo is toegetakeld, komt allemaal door een kruik. “Gewoon een die we vaker gebruikten in de winter. Ik was ’s middags op bezoek bij mijn ouders en had het koud. Mijn moeder stelde daarom voor om een kruik voor me te maken. Zoals altijd deed ze er gekookt water in – we hadden geen idee dat dat zo erg mis kon gaan.”

Samen met haar hondje Rihanna ligt Sandy op de bank. “Rihanna lag aan de kant van mijn buik en ik legde de kruik tegen mijn rug. Mijn moeder was druk aan het telefoneren toen ik opeens iets hoorde knappen. Meteen voelde ik nattigheid en had ik door dat het de kruik was, waarna ik uit bescherming Rihanna naar de andere kant van de woonkamer gooide. Ze begon meteen te piepen en blaffen, dus ik wist dat ik al te laat was. Ik gilde naar mijn moeder: ‘Zet Rihanna onder de kraan!'”

Paniek

Meteen daarna merkt Sandy hoeveel pijn ze zelf heeft. “Ik rende rond en gilde dat het zo erg brandde. Mijn eerste reactie was meteen om mijn broek uit te trekken, maar dat had ik achteraf niet moeten doen. Ik zag mijn vel op de grond liggen, waarna ik naar boven ben gerend.”

“De pijn was echt niet normaal en mijn moeder was net als ik in pure paniek”, vertelt Sandy. “Mijn moeder had gelijk 112 gebeld, maar ik durfde niet onder de douche te gaan staan met mijn toegetakelde been en bil. Ik wilde direct naar de eerste hulp en had in de tussentijd een lauwe doek over mijn wonden heen gelegd. Het was echt de ergste pijn die ik ooit heb gehad: onderweg naar het ziekenhuis had ik bijna een black-out.”

Yoni's (22) paspoort smelt bij brand in Vietnamees hostel: 'Met trillende handen zocht ik door het puin'Lees meer

Eerste hulp

Bij de eerste hulp hebben ze meteen door hoe erg Sandy eraan toe is. “Ze hebben me daar twintig minuten onder een lauwe douche gezet. Toen kwam ik een beetje bij en kon ik weer normaal praten. Maar eenmaal onder de douchekop vandaan, kwam de intense pijn terug. Ik werd toen op een bed gelegd, waarna ze alle blaren zonder verdoving van m’n been afhaalden.”

Sandy krijgt een speciale zalf tegen ontstekingen op haar been gesmeerd. “Dat moest verkoelend werken, maar de pijn werd voor mijn gevoel alleen maar erger. Ik stond echt in vuur en vlam en alles tintelde. Toen hebben ze me uiteindelijk heel veel pijnstilling gegeven, waarna ik thuis bij mijn ouders mocht herstellen.”

Slapeloze nacht

De eerste dag kan Sandy nog een beetje lopen. “Maar na een hele nacht niet slapen door de pijn, kon ik de tweede dag niet meer op mijn been staan. Ik overtuigde de artsen dat ik iets sterkers nodig had voor de pijn, waarna ik morfine kreeg. Ik heb toen twee weken lang heerlijk geslapen. Als ik mijn ogen opendeed, zat m’n moeder voor me klaar en vroeg ze: ‘Hé, ben je er weer? Wil je wat eten?'”

Ook hondje Rihanna ligt naast Sandy in het ziekenbed. “Afgelopen week had zij haar laatste afspraak bij de dierenarts. De eerste weken zaten we beiden met onze benen in de lucht en verliet ze mijn zijde niet. Ze is, net als ik, flink getraumatiseerd door de gebeurtenis. Het is ook niet niks als je je baasje zo hard hoort gillen. Gelukkig had ze alleen wat brandwonden op haar borst, die nu vrijwel helemaal zijn genezen.”

Geen kruik meer

Sandy snapt niet hoe het kan dat de kruik opeens is ontploft. “Het was geen oude kruik en we hebben er nooit eerder problemen mee gehad. Iedereen om me heen is er daarom ook erg van geschrokken. Vrienden en familie hebben allemaal hun kruik weggegooid. Hoe lekker warm het ook is, die pijn die ik heb meegemaakt wens ik niemand toe.”

Als je toch een kruik wilt gebruiken, wil Sandy je het volgende op het hart drukken. “Doe er alsjeblieft geen gekookt water in. Dan kan het in ieder geval niet zo erg fout gaan. Gebruik daarnaast een kruik met een extra beschermlaag of -dekentje. Ik had niets om de rubberen kruik heen, waardoor het water alle kanten op spatte. Mensen hebben niet door hoe gevaarlijk dat kan zijn. Ik hoop met mijn verhaal de ogen van anderen te openen.”

Cait (15) verloor vinger nadat ze met ring bleef haken: 'Hij hing nog aan het hek'Lees meer

Sandy's (29) hete kruik ontplofte: 'Zag m'n vel op de grond liggen' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6077

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.